Авторська технологія вирощування троянд Левицького Андрія Максимовича

Авторська технологія вирощування троянд Левицького Андрія Максимовича.

Вирощування троянд у контейнерах шляхом щеплення на шипшину, або черенкування живцями.

Конкурентні переваги

 

Однорічні саджанці троянд (справа) та двохрічні (зліва) -->

 

Технологія щеплення троянд та їх подальшого вирощування Левицького Андрія Максимовича суттєво відрізняється від загальноприйнятої. Головна відмінність технології полягає в тому, що саджанці троянд вирощуются у контейнерах, а не на полі. Такі троянди мають суттєві конкурентні переваги.

Для початку хотілося б зазначити, що дана технологія перевірена часом, так як її автор присвятив вирощуванню троянд усе життя. Кількість троянд, яку було вирощено за цей час, наразі неможливо обчислити, але рахунок йде на сотні тисяч.

Зліва - Левицький Андрій Максимович за роботою. Фото з особистого архіву. Справа – Андрій Максимович в 2020-му році

 

Напевно немає куточка в усій великій Україні, куди б ми не висилали поштою наші троянди, і звідки б не отримали слова подяки від задоволених клієнтів. Тож наша технологія давно довела свою конкурентоспроможність. Але в цій статті хотілося б дещо детальніше зупинитись на її відмінностях та конкурентних перевагах.

Уявімо стандартну технологію вирощування троянд на полі, за якою працюють інші виробники:

Протягом літа робиться щеплення брунькою троянди в кореневу шийку шипшини, яку було заздалегідь вирощено на полі. Через деякий час саджанець шипшини таким чином перетворюється на саджанець троянди (який продовжує рости на полі). Яким чином можна продати (передати) цей саджанець покупцю, тим самим перетворивши його на товар?

Для того, щоби продати саджанець, вирощений на полі, потрібно по-перше дістати (викопати) його із землі. Зробити це безболісно для самого саджанця можна лише у короткий проміжок восени (жовтень-листопад), в час, коли рослина не вегетує.

Уявімо, як виглядає поле із саджанцями троянд. Скоріш за все троянди ростуть рядами, наприклад ряд троянд сорту Чорна Магія, ряд сорту Аква, ряд сорту Глорія Дей і так далі.

Якщо Ви замовили в такого виробника 10 саджанців троянд по 1 шт кожного сорту, навряд чи він буде спеціально для Вас викопувати по 1 саджанцю з кожного ряду. Тому саджанці викопуються великими групами (можливо навіть усі разом).

Далі виробники намагаються продати саджанці як можна швидше, так як отримати троянду свіжою можна лише в короткий період після викопки з поля. Тож може статися таке, що на весну й тим паче на наступне літо саджанців у виробника просто не залишиться.

 

Тому перша відмінність наших троянд:

Наші троянди Ви можете придбати та отримати в будь-який момент вегетативного періоду (окрім зими). Вони є в наявності від кінця Березня по кінець Листопада без будь-якої перерви на літній період. Навіть в Серпні, коли на вулиці +30, Ви можете без проблем замовити та отримати поштою наші троянди. Щодо зимового періоду – в цей час ми збираємо замовлення на весну, і як тільки дозволять погодні умови (як правило в кінці Березня), починаємо масово розсилати посилки.

Саджанці троянд, готові до відправки у весняний період (кінець Березня – початок Квітня)

 

Ви спитаєте:  а якщо виробник не буде викопувати усі троянди восени, а залишить їх частину рости на полі, для того, щоби продати їх, скажімо, в кінці Березня? Так, дійсно, це можливо, але троянди необхідно вкривати на зиму, окучувати землею або робити укриття з агроволокна, або ще якось їх утеплювати. Це тягне за собою значні витрати часу, сил та коштів. Тому це призведе до неминучого підвищення собівартості саджанців. З цієї причини виробники прагнуть продати як можна більше троянд саме восени, після викопки з грунту, не лишаючи їх на полі до весни.

В будь-якому випадку викопувати троянди з поля літом вкрай небажано, такі саджанці вкрай погано приживаються, і навіть можуть померти ще на шляху до замовника. Наші троянди, як вже було зазначено можна без жодних проблем отримати навіть за спекотної погоди)

Саджанці троянд із закритою кореневою системою можна отримати поштою літом у квітучому вигляді!

 

Якщо ж виробникам не вдалося швидко продати троянди, нещодавно викопані з поля, то постає питання, як ці саджанці зберігати. І тут у виробника є три варіанти:

  1. Прикопувати саджанці із голим коренем на тимчасове місце.
  2. Запаковувати (замотувати) коріння із невеликою кількістю торфу або іншого субстрату у плівку (в народі такі саджанці називаються мотанками).
  3. Контейнерувати саджанці (висаджувати в горщики, відра або інші контейнери).

Кожен із цих методів має власні недоліки, а самий основний та загальний для усіх методів недолік полягає в тому, що під час викопки троянди з поля її коріння неминуче травмується. Для рослини це стрес, який вона має спочатку подолати, і лише після цього почне розвиватись на новому місці.

Наступна відмінність нашого методу: коріння саджанців або не травмується зовсім, або травмується дуже мало. Якщо ж Ви отримуєте наші троянди прямо в контейнерах і пересаджуєте (перевалюєте) їх із комом землі, то рослина абсолютно не відчуває пересадки.

Перевалка саджанців – розриваєте плівку, висаджуєте рослину із комом землі. Рослина не відчуває пересадки.

 

Якщо Ви не мешкаєте в одному місті із виробником, і не забираєте своє замовлення самовивозом, то для того, щоби Ваше замовлення потрапило до Вас, виробнику потрібно якимось чином передати його поштою, або перевізником. Деякі виробники, зокрема ті, які використовують 1 метод зберігання (прикоп) відправляють саджанці з голим коренем взагалі без нічого. Ви здивуєтесь, але декілька років тому ми замовили певну кількість саджанців троянд напряму з розсадника Девіда Остіна у Великобританії. Тоді були певні проблеми з логістикою і троянди прийшли до нас лише через три (!) тижні з моменту відправки. Коли ми відкрили посилку, ми були шоковані! Саджанці були зв’язані у пачки, але коріння було абсолютно голе. Ні землі, ні торфу, ні бодай тирси на ньому не було. Звісно, частина з них прийшли вже сухими та мертвими.

Інші виробники, як вже було сказано, замотують коріння саджанців у плівку із субстратом. Але головний недолік обох методів – Ви ніколи не знаєте, скільки часу пройшло з моменту, коли саджанець троянди було викопано з поля і до моменту, коли Ви його отримали. Тобто Ви не знаєте, наскільки саджанець свіжий. Більше того, якщо виробник прагне зберегти саджанці в зимовий період, та продати їх навесні, то їх коріння замотується разом із невеликою кількістю торфу або субстрату у тубус із плівки, пагони вкорочуються та покриваються парафіном. Самі саджанці зберігаються у сховищах із пониженою температурою. Таким чином життєві процесі в троянді сповільнюються. Навесні, коли таку троянду буде надіслано Вам, і Ви висадите її в грунт, життєві процеси в ній мають поновитися і саджанець почне розвиватись. Але розвиваються такі саджанці значно повільніше.

Тому що чим свіжіший саджанець, тим краще він приймається. Чим краще приймається, тим швидше розвивається. Абсолютна більшість наших троянд зацвіте у Вас протягом першого року (окрім деяких сортів плетистих троянд та троянд шрабів). За рік вони сформують великі потужні кущі, нічим не гірші за ті, що було вирощено у полі.

Саджанці-мотанки. Пагони покриті парафіном, коріння замотане у плівку із субстратом. Як Ви вже зрозуміли, ми так не робимо)

 

Наступна відмінність нашого методу вирощування: саджанці троянд свіжі завжди. В який би момент сезону Ви не отримали від нас товар, він завжди буде свіжим. З моменту, коли його було вийнято з контейнеру до моменту відправки Вам проходить не більше 1 доби. Додайте сюди 1-2 доби на пересилку поштою. Якщо ж Ви замовляєте наші трояни прямо в контейнерах, то цей час взагалі відсутній. Рослина не відчуває пересадки з контейнеру до грунту на Вашій присадибній ділянці.

 

Четверта відмінність: можливість купувати компактні саджанці в невеликих контейнерах прямо під час цвітіння (с кінця Травня по Жовтень). Саджанці, що були вирощені на полі, Ви в квітучому вигляді купити не зможете. Незалежно від того, чи продаються вони з голим коренем, чи із замотаним, усі пагони й тим паче квіти у них будуть коротко обрізані.

Двохрічні саджанці троянд (ті самі саджанці, які Ви бачили вище,але пересаджені на наступний рік у більший контейнер) – майже дорослі троянди поштою в квітучому вигляді

 

Ви  можете заперечити: але ж інші виробники також можуть контейнерувати (пересадити саджанці в контейнери, відра тощо) свої троянди, які вони не встигли продати із голим коренем!

Дійсно, Ви праві, але тут є ряд «але»:

По-перше троянда, вирощена у полі має велику розгалужену кореневу систему, для якої буде потрібен великий контейнер, скажімо, не менше 5 літрів. Якщо у Вас в замовленні 10 таких троянд, Ви можете лише уявити, скільки вони будуть важити, і скільки, відповідно, буде коштувати їх пересилка (особливо зважаючи на нові тарифи та правила пакування Новою Поштою).

У ящик 30х40 см вміщується 12-15 квітучих троянд. Абсолютна безболісна пересилка поштою за умови якісного пакування

 

Наступна відмінність наших трояндце малий (компактний) розмір. Справа в тім, що коріння шипшини, на яку щеплена троянда в умовах вирощування відразу в контейнері, заповнює лише об’єм контейнеру, Відповідно, навіть повноцінна двохрічна троянда в квітучому вигляді є досить компактною. Об’єм контейнеру рідко перевищує 2 літри. Для однорічних саджанців це 1 літр. І це, як не дивно, є перевагою, а не недоліком, тому що в умовах пересилки поштою кожен зайвий грам ваги та сантиметр об’єму – це Ваші додаткові витрати.

Посилки із саджанцями троянд із відкритою кореневою системою. Малий розмір = низька вартість пересилки

 

Окрім цього, виробники, які вирощують троянди в полі можуть після упакування (замотування) коріння, або контейнерування поступово збільшувати ціну саджанця, включаючи до неї вартість вищезгаданих робіт. Якщо ж ціна в таких виробників не збільшується після цих робіт, це може означати лише те, що їх вже було включено до вартості заздалегідь.

Тому ще одна відмінність наших троянд: ціна на них не змінюється протягом сезону (лише за умови стрімкого знецінення національної валюти).

 

Якщо підвести підсумок, то головною перевагою нашої технології є безболісна висадка саджанців троянд на постійне місце в будь-який момент вегетаційного періоду. Це, в свою чергу веде до стовідсоткової приживаємості та дуже швидкого розвитку.

З нашими трояндами, Ви завжди будете мати букет свіжих квітів у будь-яку пору року!

 

Шановні друзі, поціновувачі троянд!  Дана стаття не має мети переконати Вас, що наші троянди кращі, ніж троянди інших виробників. Мета статті – довести, що, не дивлячись на малий розмір, наші троянди можуть  скласти гідну конкуренцію трояндам, вирощеним на полі. Тому, в кого і які троянди купувати – суто Ваш вибір) Але якщо Ви оберете нас, ми Вас не розчаруємо)

Із великою повагою, колектив садового центру Тетянин Сад, м. Вінниця

Автор статті: Віталій Левицький

_______________________

Садовий центр Тетянин Сад, м. Вінниця, вул. Хмельницьке Шосе, 47

З питань придбання саджанців троянд та інших товарів для саду звертайтесь, будь-ласка в наш інтернет-магазин: https://tetjanynsad.com/goods/all

Наші контактні номери: 067 789 59 77 (тел\вайбер) та 096 529 53 79

Ми в соц-мережах:

https://www.facebook.com/tetjanynsad.vin/

https://www.instagram.com/tetjanynsad/